För eller emot..?

Nu har jag gjort en för- och emotlista. Så himla 90-tal. Än ligger emot i framkant. Inte för att jag tänker låta det påverka något, men det kan vara bra att ha något att referera till i framtiden.

Två filmer av tre avklarade. Ska man ha en ordentlig filmkväll gäller det att ligga i.

Jag ska nog börja göra för- och emotlistor om alla viktiga händelser. Så jag vet var jag står.

Tre filmer är kanske att överdriva... Lite okynnesläsning är också ett värdigt lördagsnöje och såhär på ålderns höst har jag blivit fasligt kvällstrött. Det får nog bli boken.

Statistikpanik

Jag är efterbliven. Garanterat. Statistiken funkade bra på lektionerna och däremellan men nu sitter jag som ett frågetecken och undrar om det här verkligen kan stämma? Och hur fan filtrerar man bort alla grupper utom de två man vill undersöka? De andra skiter jag blankt i, de förstör bara min analys. Eller måste jag helt enkelt göra jämförelser mellan alla fyra grupper?
Näe, jag blir så trött..! Nu går jag ut och går istället. Med fina Katarina.

Storslaget förfall

En sen chips- och grötfrukost (inte tillsammans, men ändå: jag förfaller) innan jag ska vinka adjö åt mina flugor på väggen, a.k.a byggarbetarna som svävar runt utanför mitt fönster. Jag åker till Ida och Emelie och deras vänner snart. Det bjuds på middag, härliga människor och den stora finalen: semlefestival. Semlefestival! Det där kan bli storslaget!

Vi var snubblande näraDet är så hjärtskärande vackert att det gör ont i mig. Och jag tänker att det kanske är lite så det är.

Nej

Nej. Hur många gånger ni än kollar så händer det ingenting här. Jag har pausat lite. Men en paus i pausandet kan jag kanske bjuda på...för att va schysst liksom.

Idag stod de här, upphissade utanför mitt fönster och massakrerade fasaden. Jag gömde mig i köket för jag såg vart det barkade en stund innan. Kanske borde jag gjort som Katarina rådde, kanske skulle en filmisk romans med ett fönster emellan vara något för mig. Men jag har annat att se fram emot, andra scenarier som gör sig på film men suger i verkligheten.

Vad mer..? Nej, det var nog allt.

...och andra sanningar.

Husmorstipsen fullkomligen regnar (eh, nåja...) över mig och min stackars spisplatta så nu mår vi betydligt bättre.

Jag funderar över hur ärlig man egentligen får vara mot folk. När man undrar vad fan folk sysslar med, ska man fråga det då eller låta de komma på det själva..? Det finns ju grader i helvetet också, icke att förglömma. Kanske är det inte så farligt att folk hänger med fel personer så länge de själva tror att de har kontroll över situationen. Och vem är egentligen jag att döma..? Men jag kan ändå inte låta bli att bli frustrerad över vad folk tolererar från människor de säger sig skita i och tycka att det är något väldigt obehagligt över hela situationen. Kanske är det bara min militant feministiska sida som tar över och förbannar tjejers förmåga att ibland ta skit och hamna i underläge även när de tror att de gör som de själva vill...

Något annat jag funderar över är hur mycket språkpolis man egentligen får vara. Ännu ett ärlighetsdilemma... När människor använder ordspråk och uttryck fel går det rysningar utmed min ryggrad, och efter upprepade felsägningar av samma slag bildar mina hjärnceller pakter som smider planer för kollektivt självmord för att slippa fler plågsamma språkfel. Jag skyller allt på min mor som tillät mig läsa kopiösa mängder böcker under hela min uppväxt. Utan dessa hade jag inte matats med korrekta språkliga uttryck och fascinerats av språkets möjligheter, och därmed idag varken upptäckt eller plågats så av andra människors underliga missuppfattningar. Jag säger ingenting, låter det passera till synes obemärkt. Än så länge. Jag är rädd att jag någon dag kommer att få ett utbrott över någon stackars människa som gör misstaget att försöka briljera med ett tjusigt uttryck som hon eller han har fått helt om bakfoten, skrika "men herregud, är svenska ditt modersmål men du ändå talar som en tio-åring bör du inte försöka dig på uttryck som övergår din förmåga för då verkar du bara efterbliven!".

Jag vill be om ursäkt i förskott till den (förmodligen främling) som en vacker dag kommer att drabbas av min vrede. Förlåt.

Håhåjaja...

Dagens bedrift och det klumpigaste på länge kom under matlagningen. Pastan var färdig och jag kryddade min champinjonsås. Kyddburkarna stod utspridda på spisen i vanlig ordning, men när jag skulle salta efter behag (som sig bör) en sista gång satt min stora saltburk i plast fast på en spisplatta. Jag hade ställt den på plattan där jag nyss hade kokat pasta...
Tack vare min råstyrka fick jag loss burken men den varma, sega plasten gick sönder så att allt salt rasade ut över plattan. Det mesta av plasten gick också bort men vissa spår finns kvar. Hur får man bort ingrodd plast från en spisplatta, någon?

"Hemma på min gata i stan..."

De är färdiga med gatan utanför, men nu tycker de tydligen att de behöver ett nytt projekt: fasaden! Javisst, fasaden skrapas bort och ska göras om. Snart kommer dagen då jag vaknar av att män tittar på mig genom fönstret. Tack hyresvärden, tack.

"Innan jag går på kalas"-lista

 • sy i översta knappen på kappan 
 • måla ett lager nagellack till
 • sluta lyssna på deppig musik, på med koop, of montreal och knife istället
 • hitta nåt att ha på sig som tål att regnas lite på
 • gaska upp mig lite; seså, upp med hakan!
 • sticka fingrarna i kontakten och få lite hårvolym som håller i tidigare nämnda pissväder
 • moffa i mig kladdkaka med motiveringen att jag blir för full utan nåt i magen
 • påbörja en drink eftersom jag kommer vara så kladdkakemätt att jag aldrig kommer bli kalas annars
 • virka en blomma kanske, i terapisyfte
 • byta kläder i sista stund
 • stressa ner till Carro och få varva ner eftersom hon inte lär vara färdig då
 • ångra kläderna när vi kommit halvvägs

Jepp, nu kör vi


Jag är inte fantastisk och har aldrig varit. Så sluta.


I mitt huvud:

God morgon. Morgongröten växer i munnen men jag trallar någorlunda glatt ändå. Vad trallar jag på, undrar man ju då.

Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång
som kom till detta landet i en luftballong
Han lade sig i Småland
med huvudet på Åland
Och fötterna de var i samma stund i Lund

Snart ska jag på möte, tjolahopp.

Att författa en hemtenta

Steg 1: öppna dokumentet som skoluppgiften ska författas i.
Steg 2: ja inte fan vet jag, så långt har jag inte kommit.

Jag är helt värdelös nu, en svacka svår att ta sig ur. Igår skymtade jag dock ljuset, när jag för första gången på evigheter kände att det var kul med seminarium. Jag vände, jag vred, jag analyserade, jag reflekterade, jag briljerade. Så till den milda grad att den facebookanvändande läraren skickade mig ett TACK för att jag hade GLATT ett gammalt lärarvrak genom att vara skarpsinnig, vaken och klokt analytisk. Ursäkta min blygsamhet, men jag upprepar: skarpsinnig, vaken och klokt analytisk. Ja ta mig tusan! Inte illa för en hittills osynlig individ.

Men, det var igår det. Idag går det blott utför och steg 2 tycks helt utom räckhåll.

Steg 2: låta tangenttryckningar bilda meningsfulla ord...?

Min mardröm

...är att inte känna av när folk inte vill vara med mig. Att missa att "jag är upptagen just nu" egentligen betyder "jag vill inte prata med dig just nu, helst inte alls".
Det slår mig när jag själv gör så, och inser att det enda som skiljer sig från de gånger jag faktiskt är upptagen är tanken bakom...
Hu, jag är en dålig människa...

Nån slags kärna

Jag tänker mig att man har någon slags kärna, ett antal egenskaper som är ens grund och som inte förändras avsevärt i samma takt som andra saker. De står liksom över utvecklingen. Kanske stämmer det, kanske har jag helt fel, men även om det stämmer så har jag grovt missbedömt vad som är min kärna. Inte det viktigaste med mig, men små saker som är typiska för mig och som jag alltid kommer vara.

Två av de grejerna har bevisats felaktiga; den ena ytterst avgörande, den andra ganska banal. Jag har alltid sett "blyg och osäker" som nyckelegenskaper hos mig, vilket gradvis har förändrats de senaste åren för att nu inte stämma särskilt bra alls. Jag må vara en smula tillbakadragen och avvaktande, men blyg...? Osäker? Njae, förmodligen inte, och i så fall bara i vissa situationer (vilket ju är högst mänskligt).

Så till den banala. Den är min stomme, en grundpelare i hela min existens: min punktlighet, framförhållning och en gnutta kontrollbehov. Hela mitt dna genomsyras av tidspessimism så till den milda grad att punktlighet i äldre generationer inte ens har existerat: man kommer inte i tid, man kommer i FÖRVÄG. Javisst! Men ack vad jag bedrog mig. Kanske har jag varit latent tidsoptimist i en social miljö som förespråkar det motsatta, kanske har jag sakta omsocialiserats till att bli oplanerade, försenade människa jag nu är. I viktiga situationer som resor eller jobbintervjuer är jag fortfarande i väldigt god tid, men föreläsningar, fikor och liknande hastar jag numera iväg till med andan i halsen. Och att bestämma aktiviteter flera dagar i förväg är helt plötsligt en ångestladdad procedur som riskerar sluta med att jag inte alls vill göra det bestämda, särskilt inte i tid.

Min tillvaro, ja hela min existens, är i gungning! Ack...

Go´morron

För all del, varför inte gräva upp hela gatan och sen lägga tillbaka den igen klockan åtta på morgonen? Jag gillar ju när det låter som att någon vispar med elvisp i mitt huvud och när huset vibrerar lite lätt.Svar till Jonas:
 
Men berätta inte för någon.

Mitt zoologiska hem

Jag flydde stan i helgen. Istället för drama fick jag middag, kladdkaka, film, nattligt småprat, ikea-tripp och hembakad fika.På ikea köpte jag fina glas med elefanter på. Och en liten liten mjukiselefant...

 


Elefanterna och fåglarna tar sakta över mitt hem, de förstnämnda bland annat som salt- och pepparströare.


Tisdagsfragment

Tisdag morgon: gummistövlar i vattenpölar, paraply som blåser bort så tillslut ger jag upp. Evighetsarbete i datasalen, men sällskapet är fint så det känns bra ändå.

Tisdag eftermiddag: narrativitet, nersjunken i en fåtölj i biblioteket, jag kan bo där om jag skulle behöva. Någon berättar: en person jag trodde började lossna sitter nu fast - igen. Ledsen, frustrerad, uppgiven. Jag tänker inte vänta mer. Jag lägger ner.

Tisdag kväll: "jag lägger ner." Förståelse blandad med rädsla och jag blir glad över att någon är rädd att förlora mig men arg över att jag ändå inte är värd att klippa alla banden för. Jag ber om ett nej och får ett "jag kan säga nej om du vill höra det men jag menar ja." Säg inget du inte kan hålla. Då är det bättre med ett nej. "Jag vet. Nej, då. Men jag vet att det blir ett ja." Jag dansar inombords, men lugnare än tidigare, och nu kan jag koppla bort tills...ja, sen. När sen blir nu? När nej blir ja... Eller helt enkelt till en annan tid.

Paus

Jag biter ihop tänderna
och håller andan
Jag tror att det är bäst för mig
att hjärnan inte får för mycket syre
och att tankarna
inte tillåts tänkas

Positiva tankar, övning 1

Man ska fokusera på det positiva istället för på det negativa, tänka på det man har istället för att sörja det man inte har och slutligen se bra saker även i det som är mindre bra.

Jag har

1) ett gäng böcker att läsa om jag i framtiden blir arbetslös

2) omaka vantar, eftersom jag har tappat deras kompisar vid olika tillfällen. det syns inte så mycket att de är olika, och om det syns kanske jag bara verkar lite speciell och härlig

3) tre tangentbord, varav ett fungerar som det ska. tur att alla inte är trasiga

4) vänner som är vackra rakt igenom

5) dåliga vänner som jag inte behöver träffa

6) tvättat. det är jättebra, för hamnar man på sjukhus vill man ju vara iförd rena trosor

7) en vinröd sammetsfluga som man kan ha i håret

8) en mobiltelefon vars vibrationssignal ibland hakar upp sig och inte slutar vibrera när jag har svarat. det är lite jobbigt för man hör inte så bra då och jag måste stänga av telefonen för att det ska sluta, men jag skrattar hejdlöst varje gång

9) en vän med en bil

10) så sjukt tråkigt!

Om före- och andra kommanden

Tänka sig, här sitter jag och äter torr smörgås och delicious choklad och jobbar på rätt bra med att komma över en person jag inte vet ännu om jag behöver komma över. Det är bättre att förekomma än att förekommas (att överkomma än att överkommas...). Ännu bättre är att vara försigkommen, men det kommer väl med tiden får man tro.

Jo, jag också...

Likt en epidemi sprider sig det överkänsliga, mano-depressivsliknande humör som redan har ödelagt så många hem. I stugorna runt om i landet gråter människor över för gammal mjölk, gör lyckodanser över vänliga sms och svär obehärskat åt fullbokade tvättstugor, allt inom loppet av några timmar.
Igår var jag beredd att lägga mig ner och stendö om någon bara hade gett mig en praktisk lösning (smärta gör mig nämligen ledsen och uppjagad) men idag skiner jag i det närmaste ikapp med solen.
Igår var allt jobbigt och hemskt, världen hånade mig. När jag inte hade en tillräckligt understödd anledning att bittert vältra mig i självömkan tog jag mig friheten att själv fantisera ihop möjliga framtida scenarier som tveklöst gav mig all anledning att spy galla över mitt liv och mitt potentiellt krossade hjärta.
Idag är världen lite ljusare, bokstavligt talat eftersom solen skiner, men även bildligt talat i mitt arma lilla hjärta. Det är inte så att gårdagens verklighet har förändrats till det bättre, men min bild av den har definitivt blivit mer realistisk. En utlovad weekend hos en fin människa i en annan stad, en lunch med lax, ett avsnitt av How I met your mother samt en gnutta inspiration till en tråkig skoluppgift räckte tydligen för att vända uppochner på min värld - på ett bra sätt.
Men än går jag inte säker...imorgon sitter jag säkert här, storgråtandes över framtiden eller en misslyckad sockerkaka...

Yey

Efter att ha läst tre sidor om narrativa berättelser, stickat tio varv på min halsduk, klippt 30 fransar till densamme, ätit en fjuttig portion stuvad spagetti, fräst åt mitt hår och hela min trumpna uppsyn i spegeln, svurit över mitt förlorade hopp, bävat inför att träffa nån jag vill men ändå inte helt och hållet vill träffa ska jag nu gå till skolan och en synnerligen rolig statistiklektion. Yey.

Last year...

Mina storslagna biblioteksplaner gick om intet, för i denna boning går tiden apfort när man har mycket att hinna med och snigelsakta när man behöver färdas in i en bättre framtid. Så nu när pluggandet ändå är kört kan jag lika gärna lägga in några bilder från det avslutade året.


StadenSommarens första road-tripSommarens andra slutade i värmlandUmgänge är inte umgänge utan mat...Way out westHöstbesök hos mormorMellandagsbesök hos syster

Fan

Att allt kan vara så krångligt när det egentligen är så självklart. Det är ett litet helvete i himlen.


En ny situation

Att välja sina fel
och hoppas att något av dem kan bli rätt
Någon gång

Och att spillrorna man lämnat bakom sig
är tillräckligt stora
för någon annan att laga


Flickan som inte kunde sluta nysa

Nu ska jag berätta om en flicka som nös varje dag. När flickan föddes skrek hon inte som vanliga ungar utan nös till ett par gånger, en smula pipigt och mesigt. Sen fortsatte hon med det, vareviga dag påstår hennes mor. Varje dag, minst tre gånger i rad, högst sju, tills den dagen då flickan flyttade hemifrån. Då avtog nysningarna sakta sakta nästan utan att hon märkte det.

Men så åkte hon hem över jul, borrade in näsan i den söta katten och nös ordentligt så att katten nästan fick en hjärtattack. Tre eller fem i taget, men låt oss säga fyra. Flera omgångar om dagen, men låt oss säga två. Hon stannade där tolv dagar.

4*2=8 8*12=96

Flickan nös minst 96 gånger den julledigheten, men säkerligen fler.

Evil evil sunday

Långsamtåget var en hit! Dock sov jag bort en bit och lyssnade mest på musik resterande bitarna...men tanken på pluggning var ju god åtminstone. Jag var lite seg efter nyårsfirandet också. Det blev inte särskilt vilt och inte alltför sent men en festlig tillställning ändock. Middagen tog 4(!) timmar att laga med allt skärande och hackande och rörande. Jag bidrog med ett begränsat rörande och viss servettvikning... Inklämd mellan två trevliga, långhåriga pojkar avnjöts middagen innan vi rusade iväg till slottet och fyrverkerierna vid tolvslaget, och sen fort hem igen. Det var en trevlig afton i ett trevligt sällskap!

Men gu vad det var skönt att komma hem sen, min lägenhet är så fin och det är så skönt att få vara själv när man vill det! Och alltför länge behövde jag ju inte vara ensam heller, varje kväll har tillbringats i goda vänners lag hittills. Jag har saknat dem!

Med plugget är jag tyvärr rädd att det går utför. Jag sitter och försöker knåpa ihop de två sista frågorna på hemtentan men det blir bara dåligt dåligt. Därav detta inlägg...och förmiddagens hysteriska storstädning som resulterade i ett rent hem ända in i köksfläkten och ovanpå köksskåpen. Det ni, hör inte till vanligheten i undertecknads hushåll!

RSS 2.0